ضعف‌های قانونی در ساماندهی ساختمان‌های ناایمن

هشدار کاغذی به بمب‌های ساعتی

وقوع حوادث تلخ و مرگبار گویا نه درس عبرتی برای مسئولان است، نه مالکان. چرا که هر از گاهی در سایه عدم اجرای قوانین، آتش به جان یکی از ساختمان‌های ناایمن می‌افتد.
کد خبر : 19993
تاریخ انتشار : چهارشنبه 11 بهمن 1402 - 16:07
هشدار کاغذی به بمب‌های ساعتی

وقوع حوادث تلخ و مرگبار گویا نه درس عبرتی برای مسئولان است، نه مالکان. چرا که هر از گاهی در سایه عدم اجرای قوانین، آتش به جان یکی از ساختمان‌های ناایمن می‌افتد. طی چند روز اخیر شاهد آتش‌سوزی در بیمارستان گاندی بودیم که به گفته رئیس شورای شهر تهران استفاده از نمای کامپوزیت موجب شعله‌ور شدن آتش شده است. براساس آمار منتشر شده از ۲۰ هزار ساختمان ناایمن تهران، حدود ۲۵ درصد نمای کامپوزیت دارند که باید به آنها رسیدگی شود.

در حالی تخلفات و سرپیچی از قانون از سوی مالکان ساختمان‌های ناایمن همچنان دیده می‌شود که شهرداری‌ها به علت محدود بودن اختیارات فقط مجاز به صدور اخطار هستند و نمی‌توانند دست به پلمب بزنند. درواقع فقط زنگ‌های خطر به صدا در می‌آید، بدون اینکه گوش شنوایی باشد. متاسفانه ضعف‌های قانونی موجب شده تا حدود نیمی ‌از ساختمان‌های دولتی ناایمن باقی بمانند. در این بین کارشناسان معتقدند هشدارهای کاغذی کافی نیست و باید تمهیداتی اندیشیده شود تا مالکان ملزم به رعایت قوانین و رفع نواقص شوند. همچنین شرکت‌های بیمه می‌توانند نقش ناجی را برای ساختمان‌های ناایمن بازی کنند که در حال حاضر جای این شرکت‌‌‌‌ها خالی است.

جای خالی تجهیزات مدرن
در همین زمینه عباس اکبرپور، دبیر انجمن مهندسان راه و ساختمان گفت: در کشورهای آمریکایی و اروپایی ارتباط مستمری بین ساختمان‌ها و مرکز آتش‌نشانی اطفای حریق آن ناحیه برقرار است. درواقع نقشه و پلان تمام ساختمان‌ها و نحوه دسترسی‌های آنها در نرم‌‌‌‌افزاری تعریف شده و زمانی که خبر وقوع آتش‌سوزی را دریافت می‌کنند، در مسیرِ عملیات می‌توانند نقشه را مورد بررسی و بازبینی قرار دهند و  زمانی که به مقصد می‌رسند، اشراف کامل به محل وقوع حادثه دارند. متاسفانه این بانک اطلاعاتی در ایران موجود نیست که نقطه ضعف بزرگی به شمار می‌رود.

 نقشه‌ای که به اجرا نمی‌رسد
وی افزود: تخلفات فقط مربوط به بهره‌برداری از ساختمان نیست، بلکه نقشه‌ای که برای یک ساختمان طراحی و تایید می‌شود، به اجرا نمی‌رسد. این کوتاهی به ناایمن بودن ساختمان‌ها دامن می‌زند. به این ترتیب مسئولان باید به این معضل رسیدگی کنند، چراکه با جان عده‌ای بازی می‌شود.

تغییر نما بدون نظارت
دبیر انجمن مهندسان راه و ساختمان در پاسخ به این سوال که نمای غیراستاندارد یک ساختمان تا چه اندازه می‌تواند خطرآفرین باشد، گفت: تغییر نما و طراحی داخل بدون مجوز به راحتی انجام می‌شود و هیچ سازمانی بر این معضل نظارت نمی‌کند. درواقع شاهد هستیم ضوابط مربوطه رعایت نمی‌شود، به طوری که در زمان ساخت بر ساختمان نظارت وجود دارد، اما پس از ساخت موضوع نگهداری ساختمان باب نیست. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا نظارت پس از ساخت به صورت ادواری انجام می‌شود.

ضرورت صدور شناسنامه برای ساختمان
اکبرپور ادامه داد: درواقع در ایران ساختمان‌ها به حال خودشان رها می‌شوند و چون گزارش مستمر از وضعیت ساختمان در دسترس نیست، قاعدتا جای تعجب ندارد اتفاقی که برای بیمارستان گاندی افتاد، برای سایر بیمارستان‌ها و یا حتی ساختمان‌های اداری، مسکونی و تجاری هم بیفتد. بنابراین برای ساختمان‌ها باید شناسنامه صادر و با نظارت مداوم به‌‌‌‌روزرسانی شود.

اخطار کفایت نمی‌کند
وی در پاسخ به این سوال که آیا اخطار به ساختمان‌های ناایمن برای رعایت رفع نواقص کافی است، گفت: فقط اخطار کفایت نمی‌کند بلکه باید زمانی که نواقص مربوطه برطرف نشد هیات مدیره ساختمان جریمه شود و تمام عوارض کوتاهی در رعایت ضوابط را بپذیرد. متاسفانه به علت اینکه تمهیدات لازم در این زمینه اندیشیده نشده است و ضعف قانونی داریم به اخطار اکتفا می‌شود.

 ساختمان‌ها بیمه شوند
دبیر انجمن مهندسان راه و ساختمان در ادامه گفت: در صورتی که ساختمان‌ها بیمه شوند، از وقوع بسیاری از حوادث پیشگیری می‌شود. متاسفانه برخلاف نُرم بین‌المللی، بیمه‌های ایران در این زمینه دخالتی ندارند. البته مجلس هم باید قوانینی در جهت نگهداری ساختمان پس از ساخت تصویب کند. اگر تدابیری در این زمینه اندیشیده شود و مرکز یا سازمانی برای نظارت بر ساختمان‌ها ایجاد شود، موجب اشتغال‌‌‌‌‌‌زایی متخصصان و افزایش طول عمر ساختمان‌ها خواهد شد.

 ساختمان‌ها به حال خود رها نشوند
همچنین عطا آیت‌‌‌‌الهی، کارشناس مسکن گفت: در طراحی ساختمان باید اصول و استانداردهای ایمنی رعایت شود، در غیر این صورت قابل سکونت نخواهد بود. چراکه جان انسان ارزش بسیار بالایی دارد و نباید در معرض خطر قرار گیرد. بنابراین مرحله طراحی بسیار مهم است. البته در مرحله بهره‌برداری هم ساختمان نیاز به نگهداری دارد و نباید به حال خود رها شود.

 رعایت ایمنی حرف اول را می‌زند
وی در پاسخ به این سوال که آیا نباید در نمای ساختمان از کامپوزیت استفاده کرد، گفت: استفاده از کامپوزیت مزایا و معایبی دارد. از آنجایی که مقاومت کامپوزیت در برابر آتش کم است، باید این مهم در طراحی مدنظر قرار گیرد. البته نمای کامپوزیت منسوخ نشده و کشورهای اروپایی از این نوع نما استفاده می‌کنند، اما مسائل مربوط به ایمنی در برابر آتش را رعایت می‌کنند.

 اخطار کافی نیست
این کارشناس مسکن در پاسخ به این سوال که آیا اخطار به ساختمان‌های ناایمن کافی است یا خیر؟ گفت: طبیعی است که اخطار به تنهایی کفایت نمی‌کند. به هر حال غفلت از ایمنی ساختمان‌‌‌‌ها تخلفی است که صاحبان ساختمان‌ها از روی تعمد و یا سهل‌انگاری مرتکب شده‌‌‌‌اند و باید در چارچوب قانون با آنها برخورد شود. خوشبختانه حادثه بیمارستان گاندی تلفات جانی و یا مصدوم نداشته است.

 لزوم نظارت بر ساختمان‌ها
آیت‌‌‌‌الهی تاکید کرد: باید در مرحله ساخت و بهره‌برداری بر ساختمان‌ها نظارت شود. به این ترتیب هر گونه تغییر و تحولی در نما و داخل ساختمان با مجوز انجام خواهد شد. از همه مهمتر برخی تخلفات در همان مرحله اولیه یعنی ساخت انجام می‌شود؛ چرا که برخی سازندگان با مسائل ایمنی و استانداردها آشنایی ندارند و زیر بار هزینه‌های طراحی و اجرا نمی‌روند. به همین دلیل مرتکب تخلف می‌شوند که به قیمت جان عده‌ای تمام خواهد شد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.