برخی انبوه سازان به دنبال ادامه برخورداری از رانت سیمانی/ سهم سیمان در ساخت مسکن چه میزان است؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آمار و ارقام نشان می دهد سهم سیمان در هزینه های ساخت هر مترمربع ساختمان بسیار ناچیز بوده و تنها به ۲٫۵ درصد می رسد. به بیان ساده تر ۲۶٫۷ درصد از هزینه یک مترمربع مسکن مربوط به هزینه های ساخت و ۷۳٫۳ درصد آن مربوط به ارزش زمین، هزینه جواز و سود سازنده است. همچنین سهم سیمان در بخش هزینه های ساخت ۲٫۵ درصد، فولاد ۳۵ درصد و سایر هزینه های ساخت ۶۲٫۵ درصد تخمین زده می شود.
با یک مثال ساده این موضوع قابل درک است: داده های آماری و تجربیات سازندگان گویای آن است که برای هر مترمربع زیربنا نهایتا ۲۰۰ کیلوگرم سیمان معادل ۴ پاکت سیمان نیاز است.
به تازگی قیمت فروش هر تن سیمان درب کارخانه ۴۸۰ هزار تومان معادل ۲۴ هزار تومان به صورت پاکتی اعلام شده است البته که پاکت سیمان به این قیمت به دست مصرف کننده نهایی نخواهد رسید. لذا چنانچه همان قیمت های ۵۰ هزار تومان کف بازار آزاد را هم برای محاسبات در نظر بگیریم هزینه سیمان برای هر متر مربع زیربنا ۲۰۰ هزار تومان می شود.
حال به سراغ سایر هزینه های ساخت مسکن در کشور می رویم. فرض کنید قصد احداث ساختمانی ۵ طبقه را داریم. زمینی به مساحت ۲۰۰ مترمربع خریداری می کنیم لذا با احتساب قیمت زمین در تهران در تابستان ۱۴۰۰ که به طور متوسط حدود ۴۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده، بهای زمین ۸ میلیارد تومان برآورد می شود.
طبق قوانین شهرداری نهایتا ۶۰ درصد مساحت زمین یعنی ۱۲۰ متر مربع قابلیت ساخت زیربنا را دارد. از ۱۲۰ متر مربع زیربنا نیز ۲۰ مترمربع به مشاعات ساختمان مربوط است. پس مساحت قابل سکونت ۵ طبقه ۱۰۰ متری یعنی معادل ۵۰۰ مترمربع است.
از این رو تا بدین جای کار به ازای هر مترمربع زیربنای قابل سکونت ۱۶ میلیون تومان هزینه زمین است و با احتساب هزینه ساخت و ساز در شرایط متعارف و با بکارگیری مواد با کیفیت معمول در بافت متوسط تهران که معادل ۸ میلیون تومان است و همینطور یک میلیون تومان هزینه جواز و سایر هزینه ها به ازای هر مترمربع زیربنا، مجموعا بهای تمام شده هر مترمربع زیربنای قابل سکونت ۲۵ میلیون تومان می شود.
حال با در نظر گرفتن خواب سرمایه یک تا ۲ ساله سازنده و تمام دردسرهای ساخت و ساز، قیمت فروش هر متر مربع آپارتمان در تهران حدود ۳۰ میلیون تومان است.
بنابراین ۲۰۰ هزار تومان هزینه سیمان در هر مترمربع در مقابل ۸ میلیون تومان هزینه ساخت و ساز یا ۱۶ میلیون تومان هزینه زمین و در نهایت ۲۵ میلیون تومان بهای تمام شده هر مترمربع، مبلغ ناچیزی به شمار می رود.
با همه این تفاسیر حتی اگر قیمت جهانی ۵۰ دلاری و دلار ۲۴ هزار تومانی را برای سیمان در نظر بگیریم، قیمت سیمان به تنی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان می رسد و اگر فرض شود پاکت سیمان به ۱۲۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد که البته در صورت واقعی شدن قیمت ها و حذف واسطه ها تفاوت نرخ فروش کارخانه و بازار آزاد به حداقل خواهد رسید، در این صورت بهای تمام شده هر متر مربع از ساختمان مذکور از ۲۵ میلیون تومان به ۲۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰